marți, 24 august 2010

Printese date uitarii sau necunoscute



Până una-alta, vreau să vă povestesc despre o carte delicioasă, pe care am primit-o în dar şi pe care mi-o doream de ceva vreme.
De la referiri către Albă-ca-Zăpada sau Cenuşăreasa, până la nume ascunse bine în arhivele regale de pretutindeni, Prinţese date uitării sau necunoscute este o bijuterie înţesată cu versuri, poveşti şi ilustraţii pe care mămicile sau surorile mai mari le-ar admira cot la cot cu prinţesele deghizate în fetiţe de zi cu zi.
Mi-a plăcut în mod special Fasolasi, care-ţi gâdilă latura muzicală şi care Cântă solo, pizzicato. Când se-nfurie, agitato. Pentru soţ, când affetuoso, când, adesea, amoroso. Însă nici vorbă să uităm deEsperlu&te ([es]perluette este denumirea franţuzească a simbolului &), care urcă trepte cu miile pentru a ajunge în cabina de lectură, sau de Pitipitipythia, care, mai pitică şi mai peltică decât toate prietenele ei, vede totuşi bine şi departe, uneori chiar de astăzi până mâine. Şi cum să nu o recunoaştem pe prinţesaRomeea Gitanos, care are ca palat o rulotă şi a cutreierat lumea toată, sau pe Capriciosa, o adevărată râzgâiată care vrea omăt în toiul verii, umbră în deşert şi care nu ştie să se facă nevăzută pe străzile marilor oraşe.
Philippe Lechermeier (ajutat de minunata traducere a lui Şerban Foarţă) ne mai povesteşte desprePupidulce, de înălţimea unui fruct de măr, dar şi despre Micul Prinţ, fratele ei june. Facem de asemenea cunoştinţă cu siamezele Ding şi Dong (care poartă o singură pereche de papuci) şi cu rigida Kuskah, care scuipă pe jos şi îi place să-i provoace pe inşii zdraveni la un scanderbeg, portretizate într-un detaliu fabulos de către Rébecca Dautremer.
În afară de prinţese cu pretenţii şi obiceiuri neaşteptate (cultivă trandafiri de nisip, nu au voie să se atingă de nimic pentru că fac alergii, cresc fluturi negri sau pupă toate broaştele râioase în căutarea prinţului perfect), am mai găsit aici alfabetul internaţional al evantaiului, proverbe străine şi proverbe inutile, precum şi detalii importante despre pădurile în care creşte stejarul albastru, despre cum influenţează leagănele prinţeselor viitorul acestora sau despre cum se asezonează o prinţesă.
Citind cartea cu ochii mari sau cu ajutorul unei lupe, e imposibil să nu vă regăsiţi în cel puţin una din ele. Şi, dacă totuşi nu sunteţi hotărâte, puteţi afla ce fel de prinţese sunteţi cu ajutorul unui test care vă va ghida cu siguranţă în direcţia potrivită. Eu sunt cupă cu puţină treflă. Voi?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu